Analýza podnikání ve vinařské sféře - Kušiak, Kryštof (2014)
Bakalářská práce analyzuje ekonomická východiska pro malé a střední podniky ve vinařské sféře na území Moravy. Zaměřuje se na rozbor historie vinařství od dob středověku přes vznik Československa až po období privatizace a restitucí, které nastalo po roce 1989. Současný stav podnikání ve vinařství je rozebrán z různých úhlů. Podrobně jsou nastíněna legislativní specifika oblasti včetně zainteresovaných institucí. Analýza trhu bere v potaz problematiku českého prostředí charakterizovanou mimojiné trendem narůstajícího dovozu vína ze zahraničí. Rozebrán je marketingový mix podniků, stejně jako účetní a daňové odlišnosti v zemědělství. Praktická část se zaměřuje na finanční analýzu společnosti Reisten za roky 2011 a 2012 a tím se snaží v užité rovině zhodnotit hospodaření malé vinařské firmy v českém prostředí. V poslední řadě pro ujasnění reálné situace a vztahu vinařů k podnikání je použito dotazníkového šetření.