Vliv efektivnosti veřejného sektoru na ekonomický růst - Bartoň, Daniel (2014)
Efektivnost veřejného sektoru je považována za důležitou komponentu ekonomického růstu. Práce popisuje a kvantifikuje vliv efektivnosti veřejného sektoru na ekonomický růst a také na kapitálové investice resp. akumulaci lidského kapitálu ve vzorku vybraných evropských zemí v letech 1995--2012. Dle našich výsledků je množství výstupu ovlivněno zejména kvalitou administrativního systému a formulací resp. vymahatelností vlastnických práv. Negativní vliv neefektivity na dlouhodobý růst se nám však nepodařilo jednoznačně prokázat. Determinanty investic jsou daňová zátěž, regulace a zajištění vlastnických práv.