Efektivní daňové sazby v ČR a jejich komparace se státy EU - Matějková, Barbora (2014)
Bakalářská práce pojednává o efektivních daňových sazbách na spotřebu, práci a kapitál v České republice a jejich komparaci s efektivními daňovými sazbami vybraných států Evropské unie. Efektivní daňová sazba je ukazatel měřící daňové zatížení, které zohledňuje nejen statutární sazbu daně, ale i konstrukční prvky základu daně. Ty se mohou mezi státy výrazně lišit. Cílem práce je porovnání efektivního daňového zatížení a nalezení příčin odlišností mezi zeměmi. První a druhá část je věnována teoretickému vymezení efektivních daňových sazeb a metodice používané Evropskou komisí a Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Třetí a čtvrtá část se zabývá komparativní analýzou efektivních daňových sazeb a příčinami rozdílných hodnot mezi zeměmi.