Dôvody zavedenia Basel III - Čižmár, Peter (2014)
Táto bakalárska práca sa zameriava na dôvody zavedenia Basel III, ktorý je v súčasnosti najdiskutovanejšou dohodou v oblasti regulácie bankového sektora. V úvode vysvetľuje podstatu a ciele regulácie, spoločne s jej silnými a slabými stránkami. Práca popisuje vývoj bazilejských dohôd až k tej aktuálnej, ktorej hlavné reformy sú vytýčené v druhej kapitole. Tieto zmeny sa týkajú kapitálu, kapitálového vankúša, proticyklického vankúša, leverage ratia, likvidity a krytia rizika, ktorému sa venujem v nasledujúcej kapitole. V nej je vysvetlený výpočet EAD, zmena týkajúca sa EPE, výpočet CVA a celkového CCR a zmeny týkajúce sa wrong-way rizika. Záver práce sa venuje priebehu implementácie, hodnoteniu a možným dopadom dohody Basel III.