Analýza vlivu výplaty dávek státní sociální podpory na kriminalitu v jednotlivých krajích ČR - Šumšalová, Pavla; Babin, Ján, 1954-; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Práce analyzuje vztah mezi sociálními dávkami a mírou majetkové kriminality. Testuji hypotézu, která tvrdí, že pomocí zvyšování výplaty dávek sociální podpory je možné redukovat kriminalitu. Pro odhad regresní funkce používám metodu nejmenších čtverců. Datový soubor sleduje roční statistiky ze 13 krajů za období 2005 až 2012, pracuji s panelovými daty. Výzkum potvrdil významný pozitivní vliv výplaty sociálních dávek na míru majetkové trestné činnosti. Signifikantní pozitivní vliv ukazuje i podíl populace ve věku nad 65 let na obyvatelstvu kraje. Výsledky studie ukazují, že kriminalitu v ČR není možné pomocí sociálních dávek redukovat a přiklánějí se k závěrům ekonomky M. Burek.
Vedoucí práce: Jan Babin
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses