Zvláštní ekonomické zóny v Čínské lidové republice (1979-2001) - Martinec, Tomáš (2014)
Hlavním cílem bakalářské práce je analýza vývoje zvláštních ekonomických zón v ČLR v období od převzetí moci reformním vedením do vstupu ČLR do WTO. Autor zkoumá tuto problematiku v širším kontextu otevírání čínské ekonomiky, respektive celého reformní procesu, hodnotí měnící se roli zvláštních ekonomických zón v čínské ekonomice, jejich úspěchy, ale také neúspěchy. Důraz je především kladen na hodnocení vývoje a struktury přímých zahraničních investic, HDP a exportu ve zvláštních ekonomických zónách. Autor dospěl k závěru, že hlavní přínos zvláštních ekonomických zón spočíval v jejich experimentální funkci a že ve zkoumaném období docházelo k postupnému snižování významu zvláštních ekonomických zón v čínské ekonomice.