Problematika ekonomického využití památek industriální architektury na příkladu brněnské Vaňkovky - Čápová, Zuzana (2014)
Práce zpracovává problematiku využití památek industriální architektury a brownfields v českých městech. Pomocí dostupných zdrojů popisuje teoretické aspekty problematiky -- důvody vzniku brownfields, jejich kategorizaci a možnosti revitalizace brownfields, včetně nástinu financování. Speciální pozornost je věnována možnostem využití industriálních památek pro umělecké účely. V praktické části je provedena analýza revitalizace brněnské Vaňkovky, především zde sídlící Richard Adam Gallery (bývalé Wannieck gallery). Práce popisuje historii, vizi galerie a její aktivity, včetně nedávných diskuzí o jejím uzavření. Vychází z dostupné literatury, v praktické části čerpá především z rozhovorů s aktéry. Jejím cílem je vřazení proběhlé konverze Vaňkovky do teoretického kontextu revitalizací brownfields v ČR, a konkrétní doporučení pro provozovatele galerií v těchto prostorách.