Determinanty zadlužení domácností v EU - Grym, Vojtěch (2014)
Zadlužení domácností nakumulované v posledních několika dekádách dosáhlo v Evropě, ale i v dalších částech světa takové úrovně, že stále významněji ovlivňuje chod jednotlivých národních ekonomik. Smyslem předkládané práce je komplexně popsat danou problematiku tak, aby byl zřejmý celý příběh. Konkrétně se zaměříme nejdříve na příčiny zadlužení domácností z pohledu strany nabídky a poptávky. Zde je diskutován vliv institucionálních a sociálních faktorů, které se při dosavadním výzkumu ukázaly jako významné. Jde například o možnost sdílení informací o dlužnících v úvěrových registrech, rozvoj finančních produktů, přehnaný optimismus ve spotřebě, spotřební vzory, atd. Dále práce pokračuje analýzou dopadu zadlužení na spotřebu domácností, kterou lze chápat jako logický důsledek zadlužení. Konkrétně máme na mysli růst spotřeby díky dodatečným financím (dluhová páka) a potenciální drastické snížení spotřeby v případě předlužení a následného procesu oddlužení domácnosti. Další část práce navazuje na hypotézy získané v deskriptivní části tak, že je konfrontuje se statistickými daty o vývoji zadlužení a spotřeby. A to nejprve v širší rovině celé EU a následně pak detailněji v případě několika vybraných zemí, na kterých jsou prezentované hypotézy testovány. Poslední část práce uzavírá tím, že testuje popsané determinanty zadlužení a hodnotí jejich vypovídací schopnost.