EKONOMICKÉ ASPEKTY PODPORY ZDRAVÍ - Kůrková, Kateřina; Chytil, Zdeněk, 1949-; Rod, Aleš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem této práce je poukázat na ekonomické aspekty podpory a prevence zdraví jako investice do zdraví. Teoretická část vychází z konceptů ekonomů, kteří se zabývali lidským kapitálem a investicemi do lidského kapitálu zdraví. Se zaměřením na problematiku zvyšujících se nákladů ve zdravotnictví v kontextu demografických změn v ČR je provedena analýza některých programů podpory zdraví, které usilují o prosazení zdravého životního stylu v populaci. Jako příklad jak může mít prevence zdraví pozitivní vliv na snížení nákladů ve zdravotnictví je v empirické části strukturován model závislosti mezi obezitou a diabetem 2. typu. Předpokládaná pozitivní korelace mezi růstem počtu lidí s obezitou a růstem počtu lidí s diabetem 2. typu je zjišťována na reálných datech v podobě časové řady v podmínkách ČR. Pomocí Cochrane-Orcuttovy transformace lineárního regresního modelu je tato pozitivní závislost prokázána pro muže, ženy i pro celkovou populaci ve věku nad 15 let. V závěru práce je provedena kvantifikace snížení nákladů na zdravotní péči jako důsledek prevence obezity.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses