Současná rodinná politika ČR, VB a Švédsko - Burianová, Michaela (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá rodinnou politikou v České republice, Velké Británii a Švédsku. V první části textu jsou vymezena teoretická východiska pro lepší pochopení následné praktické části. Popsány jsou současné podoby rodiny, které doplňují rodinu tradiční a dále vybrané demografické ukazatele jednotlivých zemí -- úhrnná plodnost a porodnost, sňatečnost a rozvodovost -- které jsou zkoumány z hlediska vývoje v čase. V druhé kapitole jsou popsány rodinné politiky v jednotlivých zemích a jejich celkové pojetí. Praktická část této práce je rozdělena do 3 kapitol a každá kapitola je věnována jedné ze zkoumaných zemí. Vymezeny jsou jednotlivé způsoby podpory rodin, tak jak jsou v daném státě realizovány, dále jejich výše a nároky na jejich přiznání. Praktická část je východiskem pro následnou komparaci jednotlivých zemí.