Trh reálných aktiv - Vavrušková, Lucie (2014)
Bakalářská práce si klade za cíl objasnit základní možnosti investování do reálných aktiv se zaměřením na specifický trh s uměním. V několika níže uvedených kapitolách se nejprve přesvědčíme, jaké jsou stávající možnosti investic do reálných aktiv včetně jejich dosavadního vývoje. Zároveň si ukážeme zásadní přínosy a rizika pro investory, kteří se rozhodnou investovat do těchto finančních instrumentů. V praktické části se potom objasníme, jaké byly nejen počátky investování do umění v České Republice, ale také zhodnotíme jejich vývoj za posledních několik let ve světovém měřítku. Finální závěry ukazují, že trh s uměním představuje alternativní investici, kterou lze efektivně diverzifikovat investiční portfolio, nicméně specifičnost trhu vyžaduje značné zkušenosti a je určena spíše pro zkušenější investory.