Velká Británie během prvního volebního období Margaret Thatcherové (1979-1983) - Krupičková, Karolína; Soukup, Jaromír, 1977-; Szobi, Pavel, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Bakalářská práce analyzuje první volební období konzervativní vlády Margaret Thatcherové. Nejprve popisuje britskou politickou scénu po druhé světové válce a analyzuje ekonomickou a politickou situaci, na kterou musela M. Thatcherová jakožto britská premiérka reagovat. Hlavní část je věnována letům 1979-1983 a zaměřuje se zejména na způsob ozdravování státních financí, implementaci nové hospodářské politiky a proměny Konzervativní strany. Závěr obsahuje zhodnocení úspěšnosti tohoto období na základě komparace statistických dat. Práce dokazuje, že i přes diskutabilní úspěšnost prvního volebního období M. Thatcherová zastavila rozmach socialismu a probudila v lidech individualismus a kapitalismus. Zároveň orientací primárně na ekonomické cíle dosáhla v sociální sféře lepších výsledků než její labourističtí předchůdci.
Vedoucí práce: Jaromír Soukup
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses