Současná aktivní politika zaměstnanosti v České republice a její alternativy - Kolář, Michal; Prachař, Ondřej; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Bakalářská práce se zabývá měřením závislosti mezi náklady na aktivní, pasivní politiku zaměstnanosti a mírou nezaměstnanosti v ČR mezi lety 2000-2011. Dále analyzuje efektivnost a cílenost rekvalifikací v ČR za roky 2007-2010. Závislost politik zaměstnanosti je měřena pomocí koeficientu korelace. Podle výsledků práce by mohlo mít zvýšení nákladů na aktivní politiku zaměstnanosti vliv na snížení míry nezaměstnanosti a míra nezaměstnanosti se zdá být zcela nezávislá na nákladech pasivní politiky zaměstnanosti. Cílenost je měřena pomocí indexu cílenosti. Ohrožené skupiny nezaměstnaných jsou podle zkoumání málo zacíleny a podléhají dopadu creaming off efektu. Efektivnost je hodnocena pomocí hrubých efektů. Ty jsou u ohrožených skupin menší, než je průměrný výsledek ČR, což ukazuje nízkou efektivnost rekvalifikací u lidí, kterým je od úřadů práce věnována zvýšená péče.
Vedoucí práce: Ondřej Prachař
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses