Metody MCMC a jejich implementace v softwaru MATLAB - Svobodová, Tereza (2014)
Bakalářská práce se zabývá třídou algoritmů Markov Chain Monte Carlo. V posledních 30 letech tyto algoritmy získaly na významu zvláště díky rozvoji výpočetní techniky a změnily tak pohled na komplikované či do té doby neřešitelné problémy nejen ve statistice a ekonometrii. Jedná se o simulační algoritmy, které ke generování náhodných veličin využívají stacionární rozdělení markovských procesů. Práce shrnuje historii a vývoj těchto algoritmů a jejich využití v různých vědních odvětvích. Pro dobré pochopení MCMC algoritmů rovněž nastiňuje teorii metody Monte Carlo a markovských procesů. V poslední části představuje základní tři algoritmy MCMC metod. Praktické použití MCMC je demonstrováno krátkými studiemi implementovanými v softwaru MATLAB.