Analýza trhu tekutých paliv, prognóza vývoje a vlivu na ekonomický růst - Novotný, Milan; Kovačovská, Lenka, 1982-; Stádník, Bohumil; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Tato práce si pokládá následující otázky: Dokáže globální nabídka tekutých paliv růst souběžně s poptávkou ve sledovaném období (od současnosti do roku 2035 až 2040) a zachovat tak tržní rovnováhu? Při jakých cenách? Jaký bude mít tento vývoj vliv na ekonomický růst? K nalezení odpovědí je přistoupeno pomocí analýzy dílčích faktorů tvořících nabídku a poptávku a jejich jednotlivých tendencí. Prostřednictvím zhodnocení současné situace a syntézy závěrů analýzy a několika modelů zpracovaných nezávislými experty a institucemi je vytvořena prognóza očekávaného vývoje nabídky. Tato prognóza je srovnána s očekávaným vývojem poptávky a zhodnocen vliv na ekonomický růst. Ve výsledku byl zjištěn pravděpodobný vznik nesouladu mezi nabídkou a poptávkou, jejíž příčina spočívá v omezené schopnosti nabídky reagovat odpovídajícím růstem produkce na ekonomický stimul (rostoucí poptávku a tedy cenu na trhu) -- tedy omezení geologické a nikoliv ekonomické podstaty. Tento nesoulad se promítne negativně do makroekonomických veličin, čímž způsobí neoptimální vývoj ekonomického růstu.
Vedoucí práce: Lenka Kovačovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses