Genetický algoritmus jako metoda řešení rozvrhovací úlohy - Hanzal, Martin; Zouhar, Jan, 1982-; Fábry, Jan, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Rozvrhování činností patří mezi základní problémy operačního výzkumu. Rozvrhování je obecně přiřazení činností a zdrojů časovým intervalům. Vzhledem k tomu, že většina rozvrhovacích úloh patří do třídy úloh NP-hard, tedy nelze je řešit v polynomiálním čase (za předpokladu, že P nerovná se NP), uplatňují se při jejich řešení algoritmy založené na metaheuristických přístupech, mezi něž se řadí i genetické algoritmy. Tato práce pojednává o typech rozvrhovacích úloh a metodách jejich řešení, zejména o genetických algoritmech. Předmětem práce je implementace genetického algoritmu pro řešení rozvrhovací úlohy typu job-shop.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses