Finanční stabilita a zátěžové testování bankovního sektoru ČR - Kadeřábková, Renata (2014)
Tato diplomová práce se věnuje problematice finanční stability a následně zátěžovému testování českého bankovního sektoru. Finanční stabilita je ohrožena zejména existencí systémového rizika, kterému je proto v této práci věnován značný prostor. S tím souvisí i problematika Systémově významných institucí (SIFIs), jejichž vznik zvětšuje systémové riziko. Je tedy důležité umět SIFIs správně identifikovat. Finanční stabilita by se měla průběžně sledovat a vyhodnocovat. K tomu by mělo docházet nejenom na národní úrovni, ale i na úrovni mezinárodní. Finanční stabilitou se proto zabývá celá řada mezinárodních institucí, které v této oblasti plní mnoho důležitých funkcí. K měření systémového rizika se využívá celá řada metod. Tato diplomová práce se zaměřuje zejména na zátěžové testování. Je zde popsána obecná charakteristika zátěžových testů a následně metodologie zátěžových testů ČNB. Závěrečná část práce se zaměřuje na analýzu výsledků zátěžových testů českého bankovního sektoru. Jsou zde konkrétně analyzovány výsledky zátěžových testů ČNB od roku 2009 do roku 2013.