Historické mezníky ve vývoji Irska a jejich politické důsledky - Víchová, Simona; Lisa, Aleš, 1956-; Prorok, Vladimír, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Tématem této bakalářské práce je problematika vývoje Irska týkající se formování irského národa, konfliktů Irů s Angličany, vzájemných vztahů mezi těmito národy a následného získání irské nezávislosti. První teoretická část je věnována obecné národnostní problematice, především se zabývá teorií nacionalismu, řeší pojmy národ, nacionalismus, etnikum, národní hnutí a konkrétně irské národní hnutí. Dále se práce zabývá obecnou teorií konfliktů. Po této teoretické části práce následuje nástin a rozbor nejdůležitějších historických událostí irských dějin 16. -- 1. poloviny 20. století. Práce se zabývá jejich hospodářskými, politickými i kulturními důsledky. Analýzou těchto nejvýznamnějších dějinných mezníků je zkoumána příčina rozdělení irského ostrova a podíl Velké Británie v tomto procesu. Ukázalo se, že zásadním momentem pro tento vývoj byly nejen problémy mezi katolíky a protestanty, ale také i hospodářské a kulturní rozdíly mezi severem a jihem ostrova. Příčinou rozdělení byla dlouhá historická spojitost s Velkou Británií a její touha po udržení nadvlády v Irsku.
Vedoucí práce: Aleš Lisa
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses