ODS na cestě deinstitucionalizace? Analýza vnitřních poměrů politické strany - Vicenová, Natalie; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Kučera, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Tato práce se zabývá analýzou poměrů uvnitř Občanské demokratické strany a vývojem jejího postavení v českém stranickém systému. Práce metodologicky vychází z teoretické koncepce institucionalizace politických stran italského teoretika Angela Panebianca. Institucionalizace politické strany je proces, v němž se strana jako organizace svým působením postupně formuje ve společensky uznanou součást sociálního systému. Cílem práce je zjistit, zda dochází k deinstitucionalizaci Občanské demokratické strany, jinými slovy potvrdit či vyvrátit hypotézu, že ODS se deinstitucionalizuje. Teoretická část práce se zaměřuje na teorii politických stran, stranických systémů a na Panebiancovu koncepci institucionalizace politických stran. Druhá kapitola popisuje vývoj pozice ODS v českém stranickém systému a vztah k ostatním českým politickým stranám od počátku devadesátých let minulého století do současnosti. Třetí kapitola se věnuje samotné analýze poměrů uvnitř ODS s využitím pěti kritérií institucionalizace. Na základě tří z pěti faktorů bylo možné identifikovat tendenci k deistitucionalizace ODS. Zejména pozice centrálního byrokratického aparátu je v současnosti oslabena regionálními strukturami. Existence různých názorových frakcí v ODS a nejednotných postupů členů ohrožuje vnitřní homogenitu strany. Rovněž netransparentní financování je známkou deinstitucializace Občanské demokratické strany.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses