Ženy v muslimském světě - od pasivity k aktivitě - Zuchowicz, Sofie; Prorok, Vladimír, 1956-; Paulenková, Kristína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Bakalářská práce se zabývá postavením a aktivitou žen v muslimském světě, a to především z politického hlediska, avšak v potaz budou brány i aspekty sociální a ekonomické, jelikož tyto sféry jsou v současnosti značně provázené. Cílem práce je zjistit, zda jsou ženy v muslimských zemích v novém tisíciletí politicky aktivnější a pokud ano, z čeho tento nárůst aktivity pramení. Část práce je věnována výkladu role ženy v islámských pramenech - Koránu a sunně. Druhá kapitola pojednává o současných podmínkách pro vzdělávání žen, jejich ekonomické aktivitě a též o ženských politických hnutí. Závěrečná část práce analyzuje aktivitu žen ve třech vybraných zemích -- Spojených arabských emirátech, Íránu a v Tunisku, z hlediska gramotnosti, ekonomické aktivity a politické aktivity. Analýza je mimo jiné podložena autentickými výpovědi žen, pocházejících ze zkoumaných zemí.
Vedoucí práce: Vladimír Prorok
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses