Využití teorie fraktálů při modelování volatility - Ficl, Vít; Fičura, Milan; Vacek, Vladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Diplomová práce se zabývá vcelku neotřelým způsobem modelování volatility. Velmi zajímavý koncept teorie fraktálů a multifraktality je relativně novým přístupem, který úspěšně nachází uplatnění při simulaci a predikování volatility. První kapitola definuje základní teoretické pojmy, jako jsou fraktál, soběpodobný proces, momentový scaling, fraktálový Brownův pohyb a multifraktalita. Druhá kapitola vysvětluje nejhlavnější multifráktálové modely, kterými jsou MMAR model, MSM proces a MRW model. Největší důraz je kladen na MSM proces, jelikož je nejhlavnějším a nejvíce zkoumaným multifraktálovým modelem. MSM proces je velmi přitažlivý pro modelování volatility, jelikož nese její hlavní empirické vlastnosti, kterými jsou těžké chvosty pravděpodobnostního rozdělení výnosů, persistence a skoky ve volatilitě, jakož i multiscaling. Třetí část tohoto textu se zabývá porovnáním MSM a GARCH modelů ohledně jejich simulačních schopností. Na základě teoretické i empirické části této práce docházíme k závěru, že pro modelování volatility je MSM proces výrazně lepší než GARCH model.
Vedoucí práce: Milan Fičura
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses