Zhodnotenie zmien v kapitále bánk vyplývajúcich z CRD IV a analýza dopadov na bankový systém - Polakovič, Martin; Dvořák, Petr, 1960-; Matejašák, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Dopad finančnej krízy na kapitálový trh bol tvrdý a následkom bolo, že mnoho veľkých bánk bolo silno postihnutých a utrpelo vážne straty. V snahe zabrániť podobným scenárom, EÚ spoločne s Bazilejským výborom pre bankový dohľad predstavila rámec opatrení BASEL III, ktorého úlohou je priniesť prísnejšiu a efektívnejšiu reguláciu finančných inštitúcií. Z tohto rámca priamo vychádza smernica "Capital Requiremetnts Directive IV", ktorej hlavným účelom je prostredníctvom sprísnenia požiadaviek na kapitál zabrániť v budúcnosti predovšetkým úpadkom systémovo významných finančných inštitúcií a ďalším stratám spôsobeným ich pádom. Smernica pozostáva z dvoch častí, ktoré je vždy potrebné interpretovať spolu, samotnej smernice o kapitálových požiadavkách (CRD) a nariadenia o kapitálových požiadavkách (Capital Requirements Regulation -- CRR). Hlavným účelom tejto smernice je upraviť definíciu a objem povinne držaného vysoko kvalitného kapitálu do budúcna tak, aby banky boli schopné lepšie ustáť vzniknuté straty, a tak stabilizovať systém.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses