Možnosti financování vysokoškolského vzdělání pro české studenty - Lupínková, Šárka; Radová, Jarmila; Leová, Simona; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Cílem bakalářské práce je charakteristika financování vysokoškolského studia z pohledu českého studenta. V práci jsou představeny hlavní položky výdajů vysokoškoláka a možné zdroje jejich úhrady doplněné o analýzu aktuální nabídky studentských půjček komerčních bank v České republice. Součástí studia na vysoké škole jsou i studijní pobyty, proto je jedna z kapitol věnována souhrnu nejčastějších způsobů financování studia v zahraničí, jejich výhodám a nevýhodám a srovnání výše poskytovaných stipendií. Současným problémem v systému terciárního vzdělávání jsou chybějící finanční prostředky v rozpočtech univerzit, které by měla řešit plánovaná reforma vysokého školství postavená na spoluúčasti studentů na financování studia formou školného a zápisného. Z tohoto důvodu je prezentován vývoj reformy a diskutovány návrhy státní finanční pomoci studentům v případě zavedení školného. Práce má poskytnout ucelený přehled o financování nákladů na studium včetně zahraničních studijních pobytů v současnosti i za předpokladu zavedení reformy.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses