Analýza vývoje inkasa daně z nemovitostí ve vybraných obcích ČR - Šolcová, Kristýna (2014)
Práce je zaměřena na inkaso daně z nemovitých věcí v České republice. Cílem je zjistit, jak se výnos této daně vyvíjí v jednotlivých obcích a co má na jeho vývoj vliv. Práce se věnuje obci, jako samosprávnému územnímu celku, rozpočtovému určení daní, dani z nemovitých věcí, legislativním změnám a vybraným municipalitám. Municipalit je vybráno šest, dvě velké, dvě střední a dvě malé, které jsou navzájem porovnány. Nejdůležitější částí práce je její poslední kapitola, která se věnuje analýze vývoje inkasa daně z nemovitých věcí a analýze vývoje inkasa podle jednotlivých skupin pozemků a staveb. Na základě těchto dat je zjišťováno, jaká kritéria ovlivňují výši výnosu a jak legislativní změny působí na vývoj v jednotlivých obcích.