Judikatura Soudního dvora EU v oblasti přímých daní - Havlíková, Barbora (2014)
Jedním z hlavních cílů Evropské unie, jejíž členem je Česká republika již deset let, je vytvoření jednotného vnitřního trhu. S tím je spjata harmonizace daní na celém území, která tak zabrání diskriminaci spojené s volným pohybem osob, zboží, služeb nebo kapitálu. Přímé daně jsou harmonizovány především judikáty Soudního dvora Evropské unie, kdy je vytvářena tzv. negativní harmonizace. Bakalářská práce se zabývá rozborem judikátů Soudního dvora Evropské unie, které byly implementovány do české legislativy a zapříčinily tak změnu některých předpisů v oblasti přímých daní. První rozsudky byly implementovány do české legislativy už v roce 2003, kdy se tak Česká republika připravovala na vstup do Evropské unie. Největší změny proběhly v oblasti daňových odpočtů a slev fyzických osob a v oblasti zdanění dividend vyplácených mezi mateřskými a dceřinými společnostmi.