Judikatura Soudního dvora EU v oblasti přímých daní - Havlíková, Barbora; Tepperová, Jana; Brabcová, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Jedním z hlavních cílů Evropské unie, jejíž členem je Česká republika již deset let, je vytvoření jednotného vnitřního trhu. S tím je spjata harmonizace daní na celém území, která tak zabrání diskriminaci spojené s volným pohybem osob, zboží, služeb nebo kapitálu. Přímé daně jsou harmonizovány především judikáty Soudního dvora Evropské unie, kdy je vytvářena tzv. negativní harmonizace. Bakalářská práce se zabývá rozborem judikátů Soudního dvora Evropské unie, které byly implementovány do české legislativy a zapříčinily tak změnu některých předpisů v oblasti přímých daní. První rozsudky byly implementovány do české legislativy už v roce 2003, kdy se tak Česká republika připravovala na vstup do Evropské unie. Největší změny proběhly v oblasti daňových odpočtů a slev fyzických osob a v oblasti zdanění dividend vyplácených mezi mateřskými a dceřinými společnostmi.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses