Islámské bankovnictví v Evropě - Řehořová, Monika (2014)
Hlavním cílem bakalářské práce je odpovědět na otázky, zda může islámské bankovnictví sloužit jako alternativa ke konvenčnímu způsobu financování a zda dokáže efektivně fungovat i v evropském prostředí s ohledem na posouzení stability islámských bank. Jsou zde popsány hlavní principy a produkty islámských financí se zaměřením na očekávanou poptávkou po těchto produktech na současném bankovním trhu. Práce následně rozebírá jednotlivé země, v nichž se islámské bankovnictví rozvíjí, zabývá se také právními problémy, s nimiž se tyto státy musely vypořádat. Zároveň také analyzuje překážky, jež zabraňují dalšímu rozmachu islámských finančních služeb.