Cenové bubliny na finančních trzích - Škvor, Ondřej; Blahová, Naďa, 1958-; Kučera, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Bakalářská práce se zabývá výskytem cenových bublin v rámci finančních trhů. Nejprve je vysvětlena podstata tohoto zvláštního jevu, poté je zasazen do kontextu dvou odlišných teoretických přístupů, prostřednictvím kterých lze vysvětlit proces utváření cen aktiv, teorie efektivních trhů a behaviorálních financí. Podstatná část práce je věnována komparaci těchto dvou teorií. Zmíněny jsou základní poznatky z oblasti zkoumání psychologie davu. V další části se práce zaměřuje na popis okolností vzniku a analýzu příčin konkrétních cenových bublin z nedávné minulosti. Největší pozornost je věnována technologické bublině z přelomu tisíciletí, jsou analyzovány její příčiny, průběh a následky. Dále jsou uvedeny příklady vzestupů cen ze současnosti, které je možné považovat za další cenové bubliny. Takové označení je však provázeno nejistotou. Lze předpokládat, že v tržním prostředí bude docházet k dalším výskytům cenových bublin, je ovšem velice těžké je předvídat, což je způsobeno značnou komplexností tohoto jevu. V závěru se práce zabývá implikacemi, které z existence cenových bublin plynou pro centrální banky provádějící měnovou politiku a otázkou, zda regulovat finanční trh za účelem zabránění jejich vzniku.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses