Návrh kritérií posuzování neúměrnosti nákladů v souvislosti s implementací a cíli Rámcové směrnice EU pro vodní politiku 2000/60/ES - Škodová, Ivana (2014)
Tato práce se pokouší odpovědět na otázku týkající se implementace jedné z nejvlivnějších Evropských směrnic, rámcové směrnice o vodě. Směrnice požaduje, aby členské státy EU dosáhly do roku 2015 dobrého ekologického potenciálu a dobrého chemického stavu vod pro veškeré vodní útvary. Pokud státy nejsou schopné stanoveného cíle dosáhnout, mohou si ve specifických případech udělit výjimku z požadavku na zamezení dalšího zhoršování nebo dosažení dobrého stavu. Jedním z takových případů je, že by dosažení odpovídajícího zlepšení v rámci daného termínu bylo nepřiměřeně nákladné. Zkoumanou otázkou je, jaká kritéria by byla nejvhodnější pro určení nepřiměřenosti nákladů. Na základě přezkumu zahraničních přístupů k posuzování přiměřenosti nákladů v oblasti ochrany vod a rozboru příslušné Evropské legislativy jsou zvolena kritéria, která mají být použita při posuzování nepřiměřenosti nákladů.