Vliv antidiskriminační směrnice EU na pojistný trh v ČR - Belgoziyeva, Ulpan; Ducháčková, Eva, 1958-; Oborilová, Mária; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem reakce pojišťoven na zásah antidiskriminační směrnice tuzemského pojistného trhu. Během popisu je zohledněna logika pojišťoven při stanovení rozdílného pojistného pro ženy a muže v rámci vymezených produktů životního a neživotního pojištění. Pro lepší pochopení problematiky jsou porovnáni muži a ženy podle jejich stupně rizikovosti z pohledu pojistitelů. Při analýze změn na pojistném trhu je popsáno sjednocení sazeb pro muže a ženy do unisex sazeb, které nezohledňují pohlaví pojištěného při pojistně-matematických výpočtech. Také je popsána reakce klientů na tyto sjednocené sazby a pojistné. Dalším bodem je porovnání ceny před a po zavedení směrnice na Český pojistný trh a zjištění jak se zdražily nebo zlevnily ceny pro obě pohlaví. Dále je popsán zajímavý krok pojišťoven k napravení nevýhodného postavení žen po přijetí antidiskriminačních cen.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses