Srovnání účetnictví a daňové evidence u individuálního podnikatele - Demartini, Iveta (2014)
Práce se zabývá způsoby vykazování podnikatelské činnosti individuálního podnikatele. Cílem je charakterizovat podstatu obou evidencí a stanovit přehledné srovnání. Na začátku práce jsou dle platných legislativních předpisů stanoveny základní pojmy podnikatel a podnikání. Dále je uvedena základní charakteristika dvou nejčastějších forem evidování hospodářské činnosti podnikatele, a to daňové evidence a (podvojného) účetnictví. Následuje srovnání obou způsobů evidování podnikatelské činnosti a stanovení nejzásadnějších rozdílů mezi nimi. V práci je také zmíněn přechod z jedné evidence na druhou a povinnosti s tímto přechodem související. Práce je zakončena souhrnným příkladem, který navazuje na předchozí teoretické informace.