Cloud Banking - Bazgierová, Veronika (2014)
Cílem bakalářské práce je charakterizovat cloud banking a způsob, jakým se dotýká bankovnictví a definuje vztah mezi bankou a jejími klienty. První část popisuje nové skutečnosti, které ovlivňují činnost bank a komunikaci se zákazníky, jako je například globalizace, digitalizace nebo sociální média. Množství nových přístupů ústí v multikanálové a "všekanálové" bankovnictví, kde může klient pro komunikaci s bankou využívat mnoho kanálů přímé distribuce. Druhá část podává přehled o variantách přímého bankovnictví. Praktická část shrnuje historii přímého bankovnictví v České republice, uvádí nabídku služeb direct bankingu u čtyř největších bank na českém území a mBank, obsahuje analýzu smartbankingových aplikací třinácti bank v České republice a dotazníkový průzkum, jehož cílem bylo zjistit, jaký je vztah lidí v ČR k novým technologiím v bankovnictví a zdali se věkem mění. V závěru je shrnut vliv zmíněných změn na bankovnictví.