Analýza vybraných behaviorálních předsudků v kontextu akciového trhu - Havlíček, David, 1985- (2014)
Práce se zabývá možností částečné syntézy modelů investičních strategií založených na teorii efektivních trhů a behaviorálních financí. Model investičního chování se skládá ze tří částí - Markowitzova modelu portfoliového přístupu, De Bondt - Thalerova modelu převrstvování portfolia dle kapitálové výkonnosti a modelu krátkodobých behaviorálních předsudků. Parametry behaviorálních předsudků jsou určeny arbitrárně a kalibrovány pomoci korelační analýzy pro akciový index DJIA a vybraný konrétní akciový titul. Sestavený model krátkodobých behaviorálních předsudků dokáže vysvětlit pouze okolo 1 procenta změn tržních cen aktiv a regresní analýza nepotvrdila jejich statistickou signifikanci. Lepší výsledky byly nalezeny u konkrétního akciového titulu než u celého indexu. Samotný model investičního chování prokázal, že bez zohlednění transakčních nákladů se jako nejúspěšnější ukázal Markowitzův model, se zohledněním těchto nákladů De Bondt - Thalerův model. Model behaviorálních předsudků nedokázal tržní benchmark překonat, z hlediska rizikovosti byl ale ze všech testovaných modelů nejméně rizikový. Celkový model investičního chování naznačil možnost predikce finanční krizí, což by mohl být také další směr výzkumu v této oblasti. Možnost syntézy by bylo vhodné prozkoumat také dalšími metodami jako reálnou simulací či dotazníkovým šetřením.