Vývoj sazeb korporátní daně v EU - Hortíková, Kateřina (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vývoje statutárních sazeb korporátní daně v zemích Evropské unie v letech 1981-2013. Analýza je zpracována s přihlédnutím na problematiku daňové konkurence a s ní související trend dlouhotrvajícího snižování sazeb korporativní daně. Právě v zemích Evropské unie jsou tyto aspekty nejznatelnější, jelikož na jejím území je celosvětová globalizace ještě umocněna integračními procesy v rámci jejich uskupení. Zkoumán je vývoj statutární sazby daně neupravované o žádné přirážky či lokální daně. Práce se zaměřuje i na změny daňových výnosů z titulu daně z příjmů právnických osob a na jejich souvislost s vývojem sazeb. Cílů práce je dosaženo pomocí základních metod popisné statistiky. Vymezené jsou i základní pojmy související s problematikou zdanění korporací a daňové konkurence. Závěry práce potvrzují kontinuální klesající trend u sazeb a stálost ve výnosech korporátní daně.