Proč společnosti dobrovolně vykazuji o společenské odpovědnosti firem? - Šimek, Martin (2014)
Předmětem této bakalářské práce je koncept společenské odpovědnosti firem. Práce se zabývá hlavními principy společenské odpovědnosti, historickým vývojem v České republice a jednotlivými aspekty CSR (anglická zkratka společenské odpovědnosti firem) včetně vývoje reportingu o společensky odpovědných aktivitách, který byl základem pro samotný výzkum. Pomocí analyzování výročních zpráv společností, konkrétně členů Pražské burzy cenných papírů (vzorek obsahuje osm společností), byla zjištěna kvalita reportování příslušných společností a na základě korelace zjištěna míra těsnosti závislosti mezi kvalitou reportování a objemem obchodovaných akcií. Hodnota korelačního koeficientu dokázala přímou závislost mezi dvěma veličinami a interpretuje tak vztah mezi reportingem a hodnotou objemů obchodovaných akcií na tomto malém vzorku pouze za rok 2012 tj. pro vytvoření závěrů je potřeba analýzu rozšířit, upřesnit vstupní proměnné.