Rámec koherentnej podnikovej architektúry - Selčan, Vladimír; Buchalcevová, Alena, 1958-; Hudec, Ján; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
V súčasnej globálnej ekonomike predstavuje rýchlosť osvojenia si zmien jeden z rozhodujúcich faktorov, ktorý určuje úspešnosť organizácie prežiť v silne konkurenčnom prostredí. Pokiaľ má podnik plne napĺňať strategické ciele musí v maximálnej miere podporovať obchodnú stránku podniku a je nutné už pri budovaní a rozvíjaní podniku zohľadniť množstvo rôznych hľadísk a aspektov podniku. Podniková architektúra je prostriedkom, ktorý umožňuje zachytiť a presne definovať rôzne pohľady vyžadované zainteresovanými osobami. Výskum v oblasti podnikovej architektúry poukazuje na fakt, že osvojenie podnikovej architektúry nenapĺňa očakávané výhody a často zlyháva pri naplnení strategických záujmov podniku a nedostatočné zladenie stratégie, biznisu a technológií je považované za kľúčovú príčinu tohoto stavu. Koherentná podniková architektúra je prostriedkom, ktorý umožňuje explicitne budovať podnikovú koherenciu kontrolovaným spôsobom. Hlavným cieľom dizertačnej práce je návrh rámca koherentnej podnikovej architektúry, ktorý umožní budovať koherentnú podnikovú architektúru. Koherentná podniková architektúra posúva svoju pozornosť od technologických k strategickým a biznisovým aspektom podniku, pričom umožní ich harmonizáciu daných aspektov. Navrhnutý rámec by mal podniku umožniť zlepšiť adaptabilitu, zladenie, komunikáciu, uistenie a podporu inovácií, čo umožní životaschopnosť podniku v dynamicky sa meniacom prostredí. V analytickej časti dizertačnej práce sa autor venuje teoretickým východiskám a konceptom, kde detailne predstavuje a analyzuje problematiku podnikovej architektúry a rámcov podnikovej architektúry. Následne sa venuje problematike koherentnej podnikovej architektúry a pomocou analýzy dostupných zdrojov identifikuje vlastnosti koherentnej podnikovej architektúry. Práca má okrem hlavného cieľa aj vedľajšie výskumn
Výskum sa zameral na súčasný stav osvojenia podnikovej architektúry, vlastností koherentnej podnikovej architektúry, používaných nástrojov a rámcov podnikovej architektúry. Jedným z výsledkov uskutočneného výskumu je potvrdenie dominantného postavenia rámca TOGAF. Ďalší výskum sa zameral na vyhodnotenie rámca TOGAF z pohľadu podpory vlastností koherentnej podnikovej architektúry. V hlavnej časti autor riešil hlavný cieľ práce a to vytvorenie rámca koherentnej podnikovej architektúry, na základe praktických skúseností a vstupov z hodnotenia rámca TOGAF. V rámci návrhu definoval návody a techniky, metamodel obsahu architektúry, metodiku a schopnosti, ktoré umožňujú budovať koherentnú podnikovú architektúru. Overenie návrhu bolo uskutočnené pomocou prípadovej štúdie vo veľkej finančnej inštitúcii, kde rámec koherentnej podnikovej architektúry jasne preukázal použiteľnosť a prínosy v reálnom prostredí.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations