Model oceňování hráčů v ledním hokeji a fotbale - Eysseltová, Sylvie (2013)
V ledním hokeji i fotbale není známý ucelený univerzální model, který by nasimuloval přestupní cenu hráče na základě jak výkonnostních atributů, tak i atributů osobnostních a klubových. Na přestupním trhu hráčů nejsou používána žádná obecně platná pravidla při stanovování přestupní ceny hráče. Hlavním cílem této disertační práce je sestavit model, který bude obecně stanovovat cenu hráče na trhu, tak aby prodávající klub získal minimálně částku, kterou do hráče vložil. V práci je sestaven také specifický model pro lední hokej a fotbal, který stanovuje přestupní cenu hráče v porovnání se stejně kvalitním hráčem v zahraničí. Oba modely se ideálně doplňují a představují tak vodítko pro sportovní manažery, agenty i širokou veřejnost při stanovování reálně ceny hráče na hráčském trhu. Modely jsou v práci představeny, pomocí modelů jsou nasimulovány přestupní částky u fotbalových i hokejových hráčů a modely jsou ověřeny v praxi porovnáním se známými přestupními částkami. Hlavním přínosem je zprůhlednění tvorby ceny při přestupech hráčů v ledním hokeji a fotbale se zaměřením na přestupy hráčů z České republiky do zahraničních profesionálních soutěží. Modely jsou jednoduše transformovatelné na jiné kolektivní sporty.