Aplikace Pollakovy metody Hodnocení vitality podniků v českých podmínkách - Spálovský, Mojmír; Synek, Miloslav, 1935-2022; Dvořáček, Jiří, 1947-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2013)
Práce se zabývá ověřením metody Hodnocení vitality podniků, navrženou Harry Pollakem. Cílem práce bylo na základě případových studií ověřit správnost fungování metody a modifikovat ji pro použití v českých podmínkách. Kvalitativní výzkum formou řízeného rozhovoru byl kvůli účinnosti ověření metody zaměřen na 22 společností, které prošly krizovým řízením. Výzkum prokázal, že metoda je plně funkční a správně diagnostikuje zdraví podniku bez ohledu na jeho velikost, obor, historii nebo umístění. Úpravou metody formou revize vah, změn charakteristik a doplnění jejich parametrů byla vyvinuta nová metoda Hodnocení vitality podniků, která lépe reflektuje podmínky českých podniků, posiluje důležitost klíčových podnikových prvků a snáze hodnotí extrémní stavy podniků. Tato diagnostická metoda je obecně použitelná, jednoduchá, rychle a snadno interpretovatelná a aplikovatelná, čímž reaguje na nedostatky metody minulých. Zkušenosti z případových studií krizového řízení ukazují, že krize způsobené předlužením nebo vnějším důvodem poklesu poptávky jsou ty, které se dají vyřešit. Základními prvky pro tato řešení jsou kvalitní výrobky, spokojený zákazní a spolehlivý personál.
Vedoucí práce: Miloslav Synek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations