Cenové přepočty v národních účtech - Musil, Petr; Fischer, Jakub, 1978-; Ondruš, Vítězslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Cílem předkládané disertační práce je přispět k rozvoji a zpřesnění cenových přepočtů používaných v národních účtech. První kapitola přináší popis indexů a jejich použití v systému národního účetnictví. Druhá kapitola se věnuje národnímu účetnictví a popisu tabulek dodávek a užití, které jsou východiskem pro přepočet makroagregátů do srovnatelné cenové hladiny. Třetí kapitola je věnována netržním službám a jejich deflaci. Produkce netržních služeb je odhadována jako součet souvisejících nákladů a nákladová metoda deflace neumožňuje odhadovat produktivitu a efektivitu jejich poskytování. Hlavní částí kapitoly je popis navržené metodiky pro deflaci vzdělávacích služeb v České republice, která respektuje mezinárodní doporučení a umožňuje odhad produktivity. Podle navržené metodiky je proveden odhad vývoje vzdělávacích služeb od roku 2004. Čtvrtá kapitola se zabývá regionálními cenovými hladinami a možnostmi jejich odhadu. V této kapitole je představena metodika odhadu regionálních cenových hladin a odhadnuté regionální cenové hladiny pro rok 2007. Přepočet indikátorů do srovnatelné cenové hladiny mění pohled na ekonomickou výkonnost regionů a na životní úroveň v regionech.
Vedoucí práce: Jakub Fischer
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor disert. práce]; disertace; dissertations