Európska centrálna banka asymetrické dopady jej menovej politiky - Kleštinec, Ivan (2014)
ECB bola založená v priebehu tretej etapy hospodárskej a menovej únie a jej aktivit sa začali 1. 7. 1998. Stala sa novou nezávislou inštitúciou, ktorej hlavnou úlohou bolo vykonávař menovú politiku v krajinách, ktoré prijali menu euro. Táto diplomová práca skúma vplyv menovej politiky v eurozóne a jej asymetrické efekty. ECB ovplyvňuje jednotlivé národné ekonomíky pomocou svojich stratégií a nástrojov. Použitím najmä úrokovej sadzby je menová politika expanzívna alebo reštriktívna. Pre každú krajinu, ktorá patrí do eurozóny, má táto politika rôzne dôsledky. Aj keď pokusy ECB vykonávať menovú politiku pre všetky krajiny rovnako, v niektorých krajinách má menová politika asymetrický efekt. Použitím Taylorovho pravidla menovej politiky môžeme poukázať na protichodné účinky menovej politiky.