Analýza trendů v řízení devizových rezerv centrálních bank - Hakobyan, Ani; Brůna, Karel, 1973-; Pour, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou devizových rezerv centrálních bank. V teoretické části jsou devizové rezervy rozebrané podle historického vývoje a je zde také ukázaná jejích souvislost se systémem měnového kurzu. V prací je rovněž diskutován vliv devizových rezerv na provádění měnové politiky. Dále v práci je věnovaná pozornost na roli rezervní měny, a na vliv držby devizových rezerv na hospodaření centrální banky, z hlediska nákladů a výnosů vyplívající z této držby. Význam devizových rezerv je analyzován i z hlediska makroekonomické rovnováhy a je zde také poukázáno na jejich vztah k čisté investiční pozici. I v teoretické části jsou diskutované problematiky znázorněné na příkladech konkrétních zemí a na skutečných ekonomických datech. Poslední část práce se podrobněji zabývá empirickou analýzou vývoje devizových rezerv ve tři srovnatelných středoevropských ekonomik - Česká republika, Polsko, Maďarsko.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses