Monetární politika americké centrální banky během současné krize a její vliv na ekonomiku USA - Murár, David (2014)
Cílem práce je provést analýzu nástrojů měnové politiky, které Fed v boji proti současné finanční krizi použil, jejich účinnost a vliv na bankovní a reálný sektor americké ekonomiky. Nejprve se budu zabývat stručnou charakteristikou Fedu jako centrální banky USA a dále se zaměřím na standardní nástroje, které pro výkon měnové politiky používá. Větší důraz bude kladen na nestandardní nástroje, jejichž použití je v bankovní historii zcela bezprecedentní. Dopodrobna budou popsány mechanismy jejich fungování, cíle, které jimi Fed sledoval, a následně dopady na bankovní sektor a reálnou ekonomiku, tzn. HDP, nezaměstnanost a inflaci. Na závěr porovnám vytyčené cíle s dosaženými výsledky a pokusím se odhadnout budoucí vývoj.