Podniková architektura v procesu strategické změny - Hladík, Martin (2014)
Podniky čelí novým výzvám stále dynamičtějšího a komplexnějšího podnikatelského prostředí, které je nutí adaptovat se na nové podmínky. Adaptační schopnosti podniků jsou však limitované. Výsledky několika výzkumů úspěšnosti strategické změny v podniku ukazují, že 60 až 70% uskutečněných změn nenaplnilo očekávání. Autor se ve své práci zabývá studiem příčin neúspěchu změn a navrhuje vlastní rámec pro podporu řízení strategické změny. Rámec vychází z principů podnikové architektury, obsahuje definici procesu změny a specifický přístup k analýze architektury podniku včetně zohlednění lidských a sociálních aspektů. Součástí práce je ověření rámce v reálném případě.