Podniková architektura v procesu strategické změny - Hladík, Martin; Jandoš, Jaroslav; Antlová, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Podniky čelí novým výzvám stále dynamičtějšího a komplexnějšího podnikatelského prostředí, které je nutí adaptovat se na nové podmínky. Adaptační schopnosti podniků jsou však limitované. Výsledky několika výzkumů úspěšnosti strategické změny v podniku ukazují, že 60 až 70% uskutečněných změn nenaplnilo očekávání. Autor se ve své práci zabývá studiem příčin neúspěchu změn a navrhuje vlastní rámec pro podporu řízení strategické změny. Rámec vychází z principů podnikové architektury, obsahuje definici procesu změny a specifický přístup k analýze architektury podniku včetně zohlednění lidských a sociálních aspektů. Součástí práce je ověření rámce v reálném případě.
Vedoucí práce: Jaroslav Jandoš
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations