Výzkum a vývoj v kontextu IFRS - John, Pavel (2013)
Hlavním cílem této práce je zpracování analýzy obvyklé praxe vykazování aktivit komerčního výzkumu a vývoje, respektive jeho nehmotných výsledků, v kontextu IFRS. Za tímto účelem je výzkum a vývoj nejprve vymezen v rovině obchodněprávní, následně v návaznosti na formy financování výzkumně vývojových aktivit. Dále je provedena rešerše a shrnutí relevantních požadavků IFRS v oblasti vykazování komerčního výzkumu a vývoje. Důraz je kladen zejména na požadavky vyplývající ze standardu IAS 38 Nehmotná aktiva, pod jehož působnost úprava výzkumně vývojových aktivit v největší míře spadá. Analytická část práce se nejprve zabývá analýzou vykazování aktivit výzkumu a vývoje ve vybraných segmentech z hlediska aplikace požadavků na zveřejnění. Aplikací kritérií IAS 38 k rozpoznání a ocenění případných výsledků výzkumu a vývoje na příkladu konkrétního projektu VaV se zabývá kapitola poslední.