Komparatívna analýza europskych krajín prostredníctvom CGE modelu a analýza citlivosti získaných výsledkov - Školuda, Václav (2014)
CGE modely radíme do širokej rodiny modelov všeobecnej rovnováhy. Jedná sa o statické modely väčších rozmerov používané na analýzu šokov. Predkladaná práca sa zaoberá CGE modelmi vo viacerých rovinách. Prvou je teoretické rovina, v ktorej sa oboznámime s modelmi všeobecnej rovnováhy, ich konštrukciou a riešením. Druhou je aplikačná rovina, kde budeme sledovať správanie hospodárstiev európskych krajín prostredníctvom dvoch modelov. Treťou je analytická rovina, v ktorej sa podrobnejšie pozrieme na získané výsledky. Pôvodný model VŠEMOR2 a prevzatý model STDCGE predstavujú nástroje na získanie výsledkov. Tie sa zameriavajú predovšetkým na komparatívnu analýzu vybraných krajín a na analýzu citlivosti výsledkov. Výsledky ukazujú vyššiu citlivosť severských krajín na zmenu v daňovom zaťažení a správaní domácností. Najmenej citlivé sú stredomorské krajiny a zo stredoeurópskych je najcitlivejšia Česká republika. Okrem komparatívnej analýzy sa práca zaoberá aj analýzou citlivosti výsledkov na kalibráciu modelu, na vstupné údaje, na veľkosť šoku a na spôsob výpočtu. Citlivostná analýza ukázala viacero zaujímavých výsledkov, ktoré sú podrobne diskutované v príslušných kapitolách.