Tamilští Tygři na Srí Lance - současný stav konfliktu - Zabranská, Andrea (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá současnou situací konfliktu na Srí Lance po skončení občanské války. Cílem práce je zmapování konfliktu z hlediska jeho příčin, průběhu a zejména vývoje po oficiálním ukončení konfliktu v roce 2009. Práce si pokládá otázku, z jakého důvodu se ještě nepodařilo konflikt vyřešit ani po ukončení bojů, a nakonec se pokouší stanovit možnosti dalšího vývoje do budoucna. V první části se práce zabývá základními pojmy jako národ, nacionalismus, etnikum, etnický konflikt a teorií etnického konfliktu. Druhá kapitola pak celý konflikt mapuje s důrazem na období občanské války. Ve třetí části práce analyzuje celý srílanský konflikt a jeho současný vývoj z hlediska teorie. Zároveň se také zabývá postojem mezinárodního společenství ke konfliktu. Na závěr práce představuje možný budoucí vývoj konfliktu a jeho případná řešení.