Občanské fórum na Ostravsku regionální problémy a jejich odraz ve volebním programu - Zipser, Jan (2014)
Bakalářská práce se zabývá procesem ustavování Občanského fóra po 17. listopadu 1989, a to jak na centrální úrovni v Praze, tak na regionální úrovni na Ostravsku. Cílem práce je postihnout rozdíly v tomto procesu na obou úrovních a charakterizovat úlohu podnikových občanských fór v ostravském regionu. Důležitou otázkou je, zda měla sametová revoluce šanci uspět i v tzv. železném srdci republiky, tedy v prostředí dělníků v těžkém průmyslu, a zda se jí tato skupina obyvatel ve větším míře aktivně účastnila. Práce dochází k závěrům, že rozdílné byly především problémy, které se na jednotlivých úrovních řešily, například míra podílu na moci v centru oproti výměně lokálních politických představitelů v regionu. V otázce aktivity dělníků OF pak zjišťuje, že jejich zastoupení v podnikových Občanských fórech dosahovalo značné míry. Druhá část práce pak zkoumá, do jaké míry byly regionální problémy na Ostravsku vnímány na centrální úrovni v Praze. To je zjišťováno na základě analýzy centrálního volebního programu OF ve volbách do České národní rady a do Federálního shromáždění České a Slovenské federativní republiky v červnu roku 1990 a jeho následnou komparací s dokumenty zaměřenými na regionální problémy Ostravska. Ta naznačuje, že pouze některé regionální agendy byly reflektovány centrálním volebním programem, ale většinu problémů program neřešil, ba naopak vytvářel riziko vzniku problémů nových.