Občanské fórum na Ostravsku regionální problémy a jejich odraz ve volebním programu - Zipser, Jan; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Bakalářská práce se zabývá procesem ustavování Občanského fóra po 17. listopadu 1989, a to jak na centrální úrovni v Praze, tak na regionální úrovni na Ostravsku. Cílem práce je postihnout rozdíly v tomto procesu na obou úrovních a charakterizovat úlohu podnikových občanských fór v ostravském regionu. Důležitou otázkou je, zda měla sametová revoluce šanci uspět i v tzv. železném srdci republiky, tedy v prostředí dělníků v těžkém průmyslu, a zda se jí tato skupina obyvatel ve větším míře aktivně účastnila. Práce dochází k závěrům, že rozdílné byly především problémy, které se na jednotlivých úrovních řešily, například míra podílu na moci v centru oproti výměně lokálních politických představitelů v regionu. V otázce aktivity dělníků OF pak zjišťuje, že jejich zastoupení v podnikových Občanských fórech dosahovalo značné míry. Druhá část práce pak zkoumá, do jaké míry byly regionální problémy na Ostravsku vnímány na centrální úrovni v Praze. To je zjišťováno na základě analýzy centrálního volebního programu OF ve volbách do České národní rady a do Federálního shromáždění České a Slovenské federativní republiky v červnu roku 1990 a jeho následnou komparací s dokumenty zaměřenými na regionální problémy Ostravska. Ta naznačuje, že pouze některé regionální agendy byly reflektovány centrálním volebním programem, ale většinu problémů program neřešil, ba naopak vytvářel riziko vzniku problémů nových.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses