Současné postavení Quebecu je nezávislost možná? - Doležalová, Dominika (2014)
Cílem této bakalářské práce je zanalyzovat soudobou politickou situaci v Quebeku, z hlediska možnosti odtržení provincie od Kanady. V práci byly stanoveny čtyři výzkumné otázky. Hlavní otázka zhodnotí, jaké jsou aktuální reálné alternativy postavení Quebeku. S touto otázkou souvisí dále tři dílčí podotázky. Dojde k uskutečnění referenda o nezávislosti Quebeku? Má případné referendum šanci na úspěch? Poslední otázka hledá odpověď, zda teritoriální autonomie posiluje integritu Kanady, či spíše posiluje nacionalistické proudy. Práce je rozdělena do tří kapitol. Úvodní kapitola se zabývá definováním základních pojmů a vymezením problematiky mnohonárodnostního soužití, etnického konfliktu a jeho alternativ řešení. Druhá kapitola charakterizuje proměny státoprávního postavení Kanady a Quebeku v rámci Kanady. Závěrečné kapitola analyzuje vývoj nacionalistických hnutí, úspěšnost quebeckých politických stran a postavení separatistické Quebecké strany.